Wódka Stock Prestige znajduje się w czołówce najlepiej sprzedających się wódek w Polsce. Co ciekawe budzi ona bardzo skraje emocje- część konsumentów uważa ją za ‘wódkę idealną’ część natomiast twierdzi, że nie nadaje się ona do picia solo.

Muszę przyznać, że nie jestem szczególnym fanem tej wódki, jednak z zawodowego profesjonalizmu poddałem ją identycznej analizie jak każdą poprzednią. Muszę przyznać, że nie brakuje jej charakteru, ale właśnie ten specyficzny charakter powoduje tak skrajne opinie. Stock Prestige idealnie natomiast sprawdza się jako baza do drinków.

Wódka ta produkowana jest przez Stock Polska, który powstał z połączenia Polmosu Lublin i koncernu Stock Spirits. Stock Prestige to wódka klasy premium poddawana 6-cio krotnej destylacji, oraz procesowi filtracji na zimno. Głównym składnikiem z którego jest produkowana jest jęczmień. Jest to bardzo szlachetny, ale bardzo wymagający surowiec. Spirytus jęczmienny posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach, który może kojarzyć się z bimbrem, dlatego tez wymaga wysokiego stopnia oczyszczenia, aby uzyskać wódkę o wysokiej łagodności. Stąd właśnie ten specyficzny charakter wódki Stock Prestige.

Bez zbędnego rozpisywania przejdźmy do analizy sensorycznej.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Stock Prestige
Dystrybutor: Stock Polska
Surowiec: Jęczmień
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 23zł/ 0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie czysta i przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie czysta i przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie czysta i przejrzysta. Lekko opalizująca, mocno oleista.

Nos:

– Temp . pokojowa: Mocno alkoholowa, w tle zbożowa karmelowo – zbożowa słodycz i lekko mulący zapach prażonego zboża. W temperaturze pokojowej, aromat jest zdecydowanie zbyt ciężki.
– Temp. 4-6 st. C: Alkohol umiarkowanie intensywny chlebowo – zbożowa słodycz dominuje nad całością. W tle nadal majaczy zapach prażonego zboża.
– Temp. ok -10 st. C: Lekko alkoholowa, słodycz nie jest wyczuwalna. Co ciekawe pozostał jedynie wyraźny aromat przypalonego zboża.

Smak:

– Temp . pokojowa: Ostra, intensywnie alkoholowa i pieprzna. W tle pojawia się interesująca nuta masła i orzechów laskowych. Niestety intensywna alkoholowość dominuje wszystkie smaki sprowadzając je do roli tła. Po dodaniu odrobiny wody smak orzechów i masła uwydatnia się jednak pojawia się również nuta przypalonego ziarna. Gdyby Stock Prestige produkowany był z mocą 55-60% byłby to całkiem fajny bimberek, jednak moc 40% nie przypada mi do gustu.
– Temp. 4-6 st. C: Nadal intensywnie alkoholowa i pieprzna. W tle nadal wyczuwalne nuty masła i orzechów. Całość nieco muląca.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest bardzo łagodna, w tle wyczuć można posmak orzechów laskowych. Wyjęta z zamrażarki smakuje najlepiej!

Finish:

– Temp . pokojowa: Finish bardzo alkoholowy, pieprzny i rozgrzewający. W ustach pozostaje posmak palonego zboża.
– Temp. 4-6 st. C: Nieco pieprzny, krótki. Przyjemnie rozgrzewający.
– Temp. ok -10 st. C: W ustach neutralny, przyjemnie rozgrzewający w przełyku i żołądku.