Absolut Vodka to jedna z czterech największych marek wódki na Świecie. Produkowana jest w Szewcji w miejscowości Åhus w oparciu o tradycyjną recepturę od roku 1979. Proces destylacji ciągłej wykorzystywany do produkcji Absolut Rent Bränvin (Absolutnie Czystej Wódki), która dała początek marce Absolut opracował Lars Olsson Smith, od tego czasu otrzymał przydomek „Króla Wódki”.

Absolut produkowany jest według ściśle przestrzeganej i niezmiennej od samego początku receptury z jednego gatunku pszenicy ozimej i krystalicznie czystej źródlanej wody. Takie ograniczenia w kwestii surowców, oraz fakt, że jest ona produkowana nieprzerwanie wyłącznie w jednym miejscu wpływa na wysoką i niezmienną jakość wódki. Ciekawostką jest fakt, że do wyprodukowania 1 litra wódki Absolut potrzebny jest ponad kilogram pszenicy.

Cechą rozpoznawczą marki Absolut jest przede wszystkim charakterystyczna butelka zaprojektowana przez G. Bomana. Projekt wprowadzona na rynek w roku 1979 i z sukcesem wykorzystywana jest do dnia dzisiejszego.

Marka Absolut przebiła się również do popkultury dzięki sprytnym zabiegom marketingowych, które doprowadziły do powstania świetnego plakatu, który stworzył Andy Warhol. Powstanie i publikacja tego plakatu otworzyła marce Absolut drzwi na rynek Amerykański, co przyczyniło się do osiągnięcia trzeciej pozycji wśród najlepiej sprzedających się alkoholi na Świecie! Reklama zachęciła konsumentów do zapoznania się z marką, a wysoka jakość sprawiła, że konsumenci pokochali ją, a sama wódka stała się modna i kultowa.

Od 2008 roku marka stała się własnością koncernu Pernod-Ricard, który zakupił ją za cenę 5,6 mld euro. Wódka Absolut dostępna jest w kilkunastu wersjach smakowych. Sprzedawana jest w 126 krajach Świata. Przejdźmy więc do dokładnej noty degustacyjnej, i poznajmy tajemnicę jej fenomenu.

 

Podstawowe informacje:

Nazwa: Absolut Vodka
Dystrybutor: Pernod-Ricard
Surowiec: Pszenica ozima
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 28zł/ 0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie czysta i przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie czysta i przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie czysta i przejrzysta. W kieliszku zauważyć można lekką oleistość.

Nos:

– Temp . pokojowa: Delikatnie alkoholowa, przyjemny słodki aromat ziarna, wanilii i słodkiej śmietanki. Bardzo przyjemny zapach. W ciemno można stwierdzić, że jest to wódka ze Skandynawii.
– Temp. 4-6 st. C: Alkohol niewyczuwalny, dominuje przyjemny słodki aromat ziarna w połączeniu z wanilią i słodką śmietanką.
– Temp. ok -10 st. C: Delikatnie słodki aromat zbożowy. Niskie temperatury zamykają niestety większość związków aromatycznych.

Smak:

– Temp . pokojowa: Delikatnie alkoholowa, na języku przeważa słodycz skórki domowego chleba, oraz delikatny smak wanilii.
– Temp. 4-6 st. C: Delikatnie alkoholowa, przyjemna lekka słodycz skórki domowego chleba połączona z nutami wanilii. W tej temperaturze smakuje idealnie.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest praktycznie neutralna. Lekko oleista.

Finish:

– Temp . pokojowa: Finish bardzo łagodny, po przełknięciu w ustach pozostaje delikatnie pieprzny posmak połączony z lekką nutą bitej śmietany, jednak to już w granicach autosugestii. Przyjemnie rozgrzewająca w przełyku i żołądku. Czuć zdecydowanie, że jest to wódka wyższej klasy.
– Temp. 4-6 st. C: Przyjemnie rozgrzewa przełyk i żołądek. W ustach bardzo krótki pieprzny posmak.
– Temp. ok -10 st. C: Schłodzona nie pozostawia posmaku. Przyjemnie rozgrzewa dopiero w żołądku