Pan Tadeusz to wódka produkowana z mieszanki żyta i pszenicy. Na rynku pojawiła się w jesieni 1999 roku równolegle z premierą dzieła Andrzeja Wajdy „Pan Tadeusz”.

Wódka ta bardzo szybko zdobyła niezwykłą popularność i zyskała stabilną pozycję na rynku. Niedawno odświeżona została graficzna oprawa butelki, jednak jej charakterystyczny kształt pozostał bez zmian. Na etykiecie pierwotnie znajdowało się popiersie Adama Mickiewicza, z czasem pojawiła się na niej scenka rodzajowa przedstawiająca tytułowego Pana Tadeusza w eleganckim żakiecie z kapeluszem w dłoni stojącego pod drzewem. Obecnie na etykiecie pozostał tylko samotny Pan Tadeusz.

Pan Tadeusz to również jedna z najczęściej wybieranych wódek na wesela, ze względu na dosyć przystępny smak będący niejako kompromis pomiędzy innymi wódkami.

 

Podstawowe informacje:

Nazwa: Pan Tadeusz
Dystrybutor: Wyborowa Pernod Ricard
Surowiec: Żyto i Pszenica
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 22zł/ 0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie czysta i przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie czysta i przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie czysta i przejrzysta, lekko opalizująca

Nos:

– Temp . pokojowa: Lekko alkoholowy, słodki i przyjemny. Można wyczuć lekko dymny aromat
– Temp. 4-6 st. C: Nadal lekko alkoholowy, zbożowa słodycz stanowi główny element aromatu. Niestety w tej temperaturze dymny aromat nie jest już wyczuwalny, a szkoda, bo nadawał ciekawy charakter.
– Temp. ok -10 st. C: W tej temperaturze jest prawie neutralna, wyczuwalna jest lekka przyjemna słodycz.

Smak:

– Temp . pokojowa: Dosyć wyrazista, lekko szczypiąca. Jest dosyć słodka, wyczuć można dodatkowo wyczuć można smak słodkiej śmietanki, oraz nuty ogniska.
– Temp. 4-6 st. C: Lekko szczypiąca, przeważa zbożowa słodycz w połączeniu ze smakiem śmietanki. Niestety tak jak w przypadku aromatu tutaj również znikają nuty dymu i ogniska.
– Temp. ok -10 st. C: Mocno schłodzona jest bardzo łagodna, wyczuć można subtelny i przyjemny śmietankowy smak.

Finish:

– Temp . pokojowa: Umiarkowanie alkoholowy, przyjemnie rozgrzewający. Lekko pieprzny, z nutą orzechów włoskich na podniebieniu.
– Temp. 4-6 st. C: Umiarkowanie alkoholowy, przyjemnie rozgrzewający w przełyku i żołądku. W ustach lekko pieprzny.
– Temp. ok -10 st. C: Neutralny, lekko rozgrzewający w przełyku, bardziej w żołądku.