Wódka Ogiński to kolejny alkohol, który dołączył do grona trunków markowanych nazwiskami wielkich Polaków. Wcześniej swoje wódki mieli m.in. Chopin, Moniuszko, Kopernik, czy Poniatowski.
Michał Kleofas Ogiński to wielki polski kompozytor, znany przede wszystkim z poloneza „Pożegnanie Ojczyzny”, który towarzyszył dawniej maturzystom, obecnie zastąpionego polonezem Wojciecha Kilara.

W przedziale cenowym 20-30 zł wódka Ogiński wyróżnia się wyjątkową i elegancką butelką ze szronionego szkła z czarną grafiką w kształcie klawiatury fortepianu. Widać tutaj zdecydowaną inspirację butelką wódki Chopin. Taką butelkę można śmiało wręczyć jako prezent lub serwować na eleganckich przyjęciach.

Wódka Ogiński produkowana jest z ziaren kukurydzy, dzięki czemu ma charakterystyczny smak i aromat. W procesie technologicznym poddawana jest wielokrotnemu procesowi filtracji, przez co spirytus, a po rozcieńczeniu wódka staje się o wiele łagodniejsza i pozbawiona jest nut smakowo – aromatycznych charakterystycznych dla surowego alkoholu kukurydzianego.  Ogiński Vodka należy do wódek luksusowych, co oznacza, że spirytus poddawany był wielokrotnie destylowany, ciężko jednak odszukać wiarygodną informację odnośnie ilości przeprowadzanych procesów destylacji.

Dzięki łagodnemu i całkiem innemu niż popularne wódki smakowi cieszy się ona również bardzo dużą popularnością na przyjęciach weselnych. Wpływ na jej popularność ma również bardzo atrakcyjna cena.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Ogiński Vodka
Producent: Polmos Bielsko-Biała
Surowiec: Kukurydza
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 23zł/ 0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie czysta i przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie czysta i przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie czysta i przejrzysta.

Nos:

– Temp . pokojowa: Początkowo dosyć ostry alkohol, jednak bardzo szybko przemijający. Słodki zapach kaszki kukurydzianej, biszkoptów i orzechów. Bardzo przyjemny aromat, czuć zdecydowany wpływ ziarna kukurydzianego.
– Temp. 4-6 st. C: Lekko alkoholowa, zdecydowanie przeważa słodycz kaszki kukurydzianej, biszkoptów i orzechów laskowych. W porównaniu z degustacją w wyższej temperaturze zmieniło się tylko natężenie zapachu alkoholu, pozostałe aromaty dzięki temu stały się wyraźniejsze.
– Temp. ok -10 st. C: Zdecydowanie przeważa charakterystyczna kukurydziana słodycz. W tle przyjemny aromat bezy i orzechów laskowych. Bardzo interesujący jest aromat bezy – zaskakuje i jednocześnie idealnie komponuje się z całością. Jest to najpełniejszy aromat, który udało mi się wyczuć w tej temperaturze.

Smak:

– Temp . pokojowa: Umiarkowanie ostra, lekko pieprzna, przeważa kukurydziana słodycz. Tło buduje smak słodkiej śmietanki.
– Temp. 4-6 st. C: Nadal utrzymuje się umiarkowana ostrość. Ciało stanowi nadal charakterystyczna kukurydziana słodycz. Lekkiej pieprzności towarzyszy lekko ściągający smak przypominający orzechy włoskie. Tło buduje wyraźniejsza niż w temp. pokojowej słodka śmietanka. Bardzo satysfakcjonujący całokształt.
– Temp. ok -10 st. C: W tej temperaturze jest niezwykle łagodna. Delikatnie słodka z nutami kukurydzy i śmietanki.

Finish:

– Temp . pokojowa: Średnio pieprzny, z taniczną nutą orzechów włoskich. Krótki i umiarkowanie alkoholowy.
– Temp. 4-6 st. C: Lekko pieprzny, wyraźna taniczna nuta orzechów włoskich. Krótki, delikatnie rozgrzewający w żołądku.
– Temp. ok -10 st. C: Schłodzona jest bardzo łagodna. Lekko słodki posmak z nutą orzechów włoskich. Przyjemnie rozgrzewająca w żołądku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • wodka oginski
  • wodka moniuszko vs oginski
  • ogiński wódka opinie
  • oginski wodka
  • wódka z fortepianem cena