Smirnoff Black Vodka to jedna z najpopularniejszych w Polsce wódek Rosyjskich, oraz bardzo często podawana na weselach i dużych imprezach, na których sprostać trzeba bardzo zróżnicowanym gustom.

Smirnoff Black Vodka jest nieco droższa od podstawowej wersji Smirnoff Red, jednak jest zdecydowanie lepsza. Różnią się one nie tylko smakiem, ale również technologią produkcji.
Smirnoff Black jest to wódka poddana czterokrotnemu procesowi destylacji. Najpierw trzykrotnie destylowana jest w stalowych kolumnach, a na koniec ostatni proces destylacji przeprowadzany jest w ponad 150-cio letnim miedzianym alembiku, dzięki czemu z alkoholu usunięte zostaje znacznie więcej zanieczyszczeń niż w przypadku destylacji kolumnowej.
Wódka dodatkowo filtrowana jest jednokrotnie przez filtr z węgla drzewnego z brzozy syberyjskiej. Proces ten nadał jej dymnych nut, które można wyczuć zarówno w smaku jak i aromacie.

Doskonale podbija smak drinków, jest zdecydowana w smaku, ale jest bardzo dobrze wyważona  przez co bardzo pije się ja również solo i z tradycyjnymi zakąskami.

Dokładną analizę smaku i aromatu wódki Smirnoff Black znaleźć można w poniższej nocie degustacyjnej.

Podstawowe informacje:

Nazwa:  Smirnoff Black Vodka
Dystrybutor: Diageo
Surowiec: Żyto
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 30zł/ 0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:
– Temp . pokojowa:
Przejrzysta, krystalicznie czysta.
– Temp. 4-6 st. C:
Przejrzysta, krystalicznie czysta.
– Temp. ok -10 st. C:
Przejrzysta, lekko opalizując. Wyraźna oleistość zauważalna podczas nalewania.

Nos:
– Temp . pokojowa:
Aromat składa się głównie z dosyć silnego, słodkiego zapachu zboża, oraz nuty dymnej, pochodzącej z węgla drzewnego ze srebrnej brzozy syberyjskiej przez który wódka jest filtrowana. Intensywne alkoholowa, co w mojej opinii jest cechą rozpoznawczą marki Smirnoff.
Temp. 4-6 st. C: Alkohol nadal jest bardzo intensywny, jednak znacznie mniej agresywny niż w temperaturze pokojowej. W aromacie nadal przeważa dymny zapach ogniska, oraz słodycz zboża.
– Temp. ok -10 st. C:
Alkohol bardzo słabo wyczuwalny, w aromacie delikatny zapach dymny, jednak tylko w granicach wyczuwalności.

Smak:
– Temp . pokojowa:
Agresywna, jednak nie aż tak bardzo jak wersja Red. Mocno alkoholowa i szczypiąca. Wyczuć można nuty palonego zboża i słodycz skórki od chleba.
– Temp. 4-6 st. C:
Nadal bardzo agresywnie atakuje nas alkohol, wyczuć można sporo nut ‘ogniskowych’, oraz zapach przypominający słodycz chleba oraz delikatny aromat orzechów laskowych.
– Temp. ok -10 st. C:
Bardzo łagodna, rozgrzewająca w przełyku i żołądku. Smak słodki, zbożowy. Dymny posmak zupełnie zniknął. Smirnoff Black to wódka, którą zdecydowanie powinno się pić mocno zmrożoną.

Finish:
– Temp . pokojowa:
Krótki, słodycz chleba i migdałów, mocno rozgrzewający, alkoholowy.
– Temp. 4-6 st. C:
Krótki i słodki, mocno rozgrzewający, średnio alkoholowy.
– Temp. ok -10 st. C:
Krótki, w ustach przyjemny słodki posmak. Rozgrzewający w przełyku i żołądku.

 

 

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • 3 lampki whisky trzezwienie
  • ogniskowa wodka
  • wódka zbożowa smirnoff