Marka Lubuski kojarzona jest powszechnie z ginem, jednak w 2014 roku w portfolio marki pojawiła się również wódka. Lubuski Vodka to wódka czysta produkowana z ekologicznego żyta filtrowana dodatkowo dla nadania jej łagodności przez filtry z węgla drzewnego.

Producent przedstawia ją jako niezwykle łagodną wódkę idealną do drinków, jak i do picia solo.
Prosta butelka z minimalistyczną etykietą wygląda po prostu ładnie. Dobrze leży również w ręce nie zależnie czy lejemy wódkę siedząc na weselu za stołem, na imieninach, w ogrodzie na grillu czy tworzymy drinki przy wykorzystaniu sztuki flair. Butelka jest naprawdę dobrze zaprojektowana.

Vodka Lubuski jest stosunkowo młodą marką dlatego nie wiąże się z nią żadna specjalna historia, nikt ze specjalistów od marketingu nie silił się na próby dorabiania jakiejś górnolotnej opowiastki. Z założenia ma to być bardzo dobra wódka dla każdego powiązana ze znaną i szanowaną, silną Polską marką jaką jest Lubuski.

Przejdźmy zatem do dokładnej noty degustacyjnej wódki Lubuski.

Podstawowe informacje:

Nazwa:  Lubuski Vodka
Producent: Henkell & CO. Polska
Surowiec: Żyto
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 22zł/500ml

Nota degustacyjna:

Oko:
– Temp . pokojowa:
Przejrzysta, idealnie czysta.
– Temp. 4-6 st. C:
Przejrzysta, idealnie czysta.
– Temp. ok -10 st. C:
Przejrzysta, lekko oleista, idealnie czysta.

Nos:
– Temp . pokojowa:
Bardzo słodki aromat, alkohol lekko wyczuwalny, świeże zboże i skórka od chleba.
– Temp. 4-6 st. C:
Przyjemnie słodka, dominuje aromat świeżego zboża. Alkohol delikatnie wyczuwalny.
– Temp. ok -10 st. C:
Alkohol niewyczuwalny, lekko słodki aromat.

Smak:
– Temp . pokojowa:
W tej temperaturze jej smak wypada bardzo atrakcyjnie. Jest co prawda lekko piekąca, ale to wódka wyprodukowana z żyta więc taka musi być. Jest bardzo łagodna, w smaku dominują nuty zbożowe, oraz delikatny smak kojarzący się z ogniskiem – jest to ewidentna zasługa filtracji przez węgiel drzewny.
– Temp. 4-6 st. C:
Jest bardzo łagodna, prawie neutralna. W smaku dominuje zbożowy charakter.
– Temp. ok -10 st. C:
Oleista i neutralna. Można wyczuć delikatny smak biszkoptu.

Finish:
– Temp . pokojowa:
Lekko rozgrzewający, ale łagodny. W ustach pozostaje delikatny posmak skórki od chleba i prażonych ziaren.
– Temp. 4-6 st. C:
Bardzo krótki i lekko rozgrzewający. W ustach dominuje posmak prażonych ziaren zboża.
– Temp. ok -10 st. C:
W ustach i przełyku neutralny, rozgrzewający dopiero w żołądku. Bardzo przyjemny.