Żubrówka biała jest bardzo młodą wódką na polskim rynku, jednak jej siła tkwi w niezwykłej sile całej marki Żubrówka. Żubrówka biała zadebiutowała na rynku 15.11.2010 roku. Było to jedno z najbardziej efektowne  wejście na rynek wódki, przy czym warto podkreślić, że nie był to tylko jednorazowy doskonały wynik sprzedaży, ale marka cały czas należy do jednej z najlepiej sprzedających się wódek czystych w Polsce.

Receptura tradycyjnej jak i białej Żubrówki jest ściśle chronioną tajemnicą wiadomo natomiast, że Żubrówka biała jest wyprodukowana z żyta. Jest ona poddana sześciokrotnemu procesowi destylacji, oraz unikalnej filtracji z użyciem platyny, która ma zapewnić nieskazitelną czystość i niespotykaną łagodność. Jedno trzeba przyznać- Żubrówka biała w porównaniu do innych wódek żytnich jest naprawdę o wiele łagodniejsza.

Przejdźmy zatem do głównej części, czyli do analizy degustacyjnej Żubrówki białej.

Podstawowe informacje:

Nazwa:  Żubrówka Biała
Producent: CEDC International Sp. z o.o.
Surowiec: Żyto
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 22 zł/500ml

Nota degustacyjna:

Oko:
– Temp . pokojowa:
Przejrzysta, idealnie czysta.
– Temp. 4-6 st. C:
Przejrzysta, idealnie czysta.
– Temp. ok -10 st. C:
Przejrzysta, oleista. Lekko opalizująca w świetle.

Nos:
– Temp . pokojowa:
Umiarkowanie alkoholowa, w tle aromat ziołowy z leśnymi akcentami. Delikatnie słodka.
– Temp. 4-6 st. C:
Delikatnie alkoholowa. Uwydatnia się słodycz, oraz ziołowo – leśny charakter. Wyczuć można akcenty majeranku, trawy i mchu. Delikatna słodycz ciągle się utrzymuje.
– Temp. ok -10 st. C:
Alkohol w tej temperaturze nie jest mocno wyczuwalny.

Smak:
– Temp . pokojowa:
Lekko ostra, jak na wódkę żytnią przystało, ale bez przesady. Mimo że jest to wódka czysta nie można odmówić jej ziołowego charakteru.
– Temp. 4-6 st. C:
Nadal jest lekko ostra, ale zdecydowanie bardziej wyraźny stał się jej ziołowo trawiasty charakter. W smaku wyczuwalne nuty majeranku i świeżego siana. Dosyć wytrawna jak na wódkę w tym przedziale cenowym.
– Temp. ok -10 st. C:
Łagodna, rozgrzewająca w przełyku.

Finish:
– Temp . pokojowa:
Rozgrzewający, lekko pieprzny. Ciekawy trawiasty posmak, jednak zupełnie inny niż ten znany z klasycznej Żubrówki.
– Temp. 4-6 st. C:
Rozgrzewający, lekko ziołowy.
– Temp. ok -10 st. C:
Bardzo krótki, rozgrzewający dopiero w dolnej części przełyku.

 

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • żubrówka biała drink