Wódka Sobieski to jedna z najbardziej rozpoznawalna z polskich marek wódki na Świecie. Kto nie kojarzy reklam z Brucem Willisem i lokowania marki Sobieski w filmach z jego udziałem?

Wódka ta produkowana jest od 1864 roku. Produkowana jest w 100% z żyta Dańkowskiego. Kolejnym równie ważnym elementem wyróżniającym tę wódkę jest wykorzystanie do rozcieńczania krystalicznie czystej wody pochodzących ze złóż znajdujących się w warstwach oligoceńskich.
Ścisła kontrola surowca, oraz wyselekcjonowany gatunek zboża mają zapewnić niezmiennie wysoką jakość, oraz parametry organoleptyczne w każdej partii. Do tej pory działa to sprawnie i często rozmawiając ze znacznie starszymi osobami ode mnie potwierdzają fakt, że smak wódki Sobieski nie zmienił się diametralnie na przestrzeni lat.

Na butelce w standardowej edycji znajduje się wizerunek króla Jana III Sobieskiego, oraz napis ‚Sobieski’ na charakterystycznym czerwonym tle. Na rynku dostępne są również różne okazjonalne edycje opakowań m.in. przedstawiające polską husarię.

Przejdźmy zatem do opisu Wódki Sobieski.

 

Podstawowe informacje:

Nazwa:  Sobieski Premium Vodka (Wódka Sobieski)
Producent: Sobieski Sp. z o.o.
Surowiec: Żyto
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 23 zł/500ml

Nota degustacyjna:

Oko:
– Temp . pokojowa:
Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C:
Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C:
Cały czas idealnie przejrzysta, lekko oleista

Nos:
– Temp . pokojowa:
Średnio alkoholowa, nie atakuje z pełnym impetem do czego przyzwyczaiły nas wódki żytnie z podstawowej półki cenowej. W aromacie głównie wyczuwalny jest chleb na zakwasie. Lekko słodki aromat.
– Temp. 4-6 st. C:
W tej temperaturze alkohol jest słabo wyczuwalny. Aromat chleba również przestał być wyczuwalny. W tle majaczy lekko słodki zapach.
– Temp. ok -10 st. C:
Lekko alkoholowa. W tej temperaturze jest niemalże neutralna, tak jak opisuje ją producent.

Smak:
– Temp . pokojowa:
W temperaturze pokojowej wódka Sobieski jest bardzo ostra, mocno piekąca. Ciężko wyczuć coś więcej. Zdecydowanie nie powinno się jej pić w tej temperaturze.
– Temp. 4-6 st. C:
Nadal jest dosyć ostra i piekąca, ale można wyczuć w niej smak żytniego chleba i orzechów. W tej temperaturze smakuje znacznie lepiej.
– Temp. ok -10 st. C:
Zmrożona nie jest już tak ostra, ale wciągnięcie  powierza przez usta przypomina od razu, że pijemy wódkę z żyta. Bardzo uwydatnił się, delikatny smak orzechów włoskich co jest zaskakujące w tak niskiej temperaturze.

Finish:
– Temp . pokojowa:
Żywy ogień, bardzo piekący.
– Temp. 4-6 st. C:
Mocno pieprzny, lekko piekący.
– Temp. ok -10 st. C:
Bardzo krótki, rozgrzewający.

 

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • sobieski vodka data na butelce