Ostatnio moje serce skradła Starka – zarówno rodowita Starka ze Szczecina jak i wszelkiego rodzaju wariacje na jej temat od pozostałych producentów. Młodsze wersje tego trunku doskonale sprawdzają się jako baza do cocktaili.

Retro to kompozycja bazująca na klasycznym i bardzo prostym połączeniu alkoholu mocnego, likieru i świeżo parzonej kawy.  Cocktail ten możemy podać gościom zarówno podczas luźnego spotkania, jak i na eleganckim spotkaniu.  Jego wykonanie nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności.

Ważne jest, aby do przygotowania drinka użyć świeżo zaparzonej dobrej jakości kawy. Dodatek syropu cukrowego można zwiększyć wedle upodobania.

 

Skład:
40 ml starka
20 ml amaretto
10 ml syrop cukrowy
60 ml espresso
1 dash aromatic bitters

Wykonanie:
Do shakera wlewamy świeże espresso, syrop cukrowy, amaretto i starkę. Shaker uzupełniamy możliwie jak największa ilością lodu, aby jak najszybciej schłodzić cocktail, ale zbytnio go nie rozwodnić. Energicznie wytrząsamy do momentu pojawienia się szronu na shakerze. Serwujemy w szklance typu old-fashioned wypełnionej lodem. Całość ozdabiamy trzema ziarnami kawy.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!