Grasshopper czyli tłumacząc na język polski pasikonik to słodki deserowy drink z odświeżająca nutą mięty. Jest to proste, ale niezwykle smaczne i uzależniające połączenie likieru miętowego, bezbarwnego likieru kakaowego i słodkiej śmietanki.

Drink ten powstał w Nowym Orleanie, w barze Tujague’s. Autorem receptury jest Philip Guichet. Drink największa popularność zyskał w latach ’50 i ’60 ubiegłego wieku. Warto odkurzyć te recepturę i wypróbować ten niesamowity, klasyczny smak.

W składzie drinka znajduje się śmietanka, dlatego zgodnie z zasadami sztuki barmańskiej należy wytrząsać go możliwie krótko. Drink ten jest dosyć słaby jeśli chodzi o zawartość alkoholu, dlatego nie potrzeba zbytnio go rozcieńczać, a jedynie schłodzić i wytworzyć smakowitą piankę.

Skład:
30 ml likier miętowy (zielony)
30 ml likier kakaowy (bezbarwny)
30 ml słodka śmietanka

Wykonanie:
Do shakera wlewamy śmietankę i oba likiery. Dodajemy lód, po czym krótko i energicznie wytrząsamy. Przelewamy do schłodzonego kieliszka cocktailowego. Ozdabiamy listkiem świeżej mięty.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!