Hot Hawaii to drink, który powstał na potrzeby konkursu ‘Sylwester z Perrier’ organizowanego przez Smaki Południa i Nestle Waters Polska.
Przygotowując ten przepis zainspirowałem się pikantną pizzą hawajską- dokładnie tak. Czasem inspiracją do przygotowania drinka może być tak prozaiczna rzecz jak pizza.

Hot Hawaii

Grillowany ananas ma jedną zasadniczą zaletę- jest znacznie słodszy od zwykłego ananasa, a dodatkowo nadaje drinkowi specyficzną karmelową nutę. Wybierając ananasa, od razy postanowiłem, że bazą drinka będzie rum. Początkowo kusiło mnie żeby dodać do drinka syrop kokosowy, ale przypominał on za bardzo pina coladę, a nie takiego efektu oczekiwałem.
Postanowiłem zmienić kierunek swoich poszukiwań i poszukać składnika w koszu z warzywami- tak natrafiłem na ostrą papryczkę chilli, która doskonale zgrała się ze słodyczą ananasa. Ciągle brakowało mi jakiegoś egzotycznego składnika, ale odpowiedź znalazłem spoglądając na półkę z alkoholami, gdzie dumnie stało Cointreau i aż prosiło się o wykorzystanie go w tym przepisie. Na koniec tylko dopełniłem drinka wodą mineralną Perrier i gotowe- właśnie tego szukałem.

Tak właśnie powstał przepis na Hot Hawaii. A dlaczego przedstawiłem wyżej cały mój ciąg zdarzeń podczas tworzenia przepisu? Zrobiłem to ponieważ chcę pokazać jak pasjonującą rzeczą jest wymyślanie nowych połączeń i tworzenie wyśmienitych drinków.
Przejdźmy zatem do przepisu i wykonania!

Skład:

40 ml biały rum
20 ml likier pomarańczowy (np. Cointreau)
20 ml sok z limonki
½ plastra grillowanego ananasa
½ ostrej papryczki chilli
Top Up woda mineralna Perrier

Hot Hawaii Perrier

Wykonanie:

Do shakera wrzucamy pokrojoną w kostkę połowę plastra grillowanego ananasa, połowę pikantnej papryczki chilli oczyszczonej z nasion i ugniatamy za pomocą muddlera. Do wyciśniętych owoców dodajemy sok z limonki, likier pomarańczowy i rum. Shaker uzupełniamy lodem i energicznie wytrząsamy.
Całość przelewamy przez podwójne sito do szklanki wypełnionej lodem i dopełniamy wodą mineralną Perrier. Drinka ozdabiamy świeżym liściem ananasa, piórkami z papryki, oraz cząstką limonki.

Bon Appetit!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • drink z rumem ciemnym