Czy kiedykolwiek zamawiając Mojito przeszło Ci przez myśl, że prosisz o drinka z kilkusetletnią tradycją, stworzonego przez korsarza? Jeśli nie, to zaraz przybliżymy historię najpopularniejszego drinka na Świecie!

Historia powstania Mojito sięga roku 1586, a twórcą jego pierwowzoru był kapitan Francis Drake- angielski korsarz i podróżnik. Pierwowzór Mojito nosił nazwę El Draque i składał się z tafii (przodka dzisiejszego rumu) mięty i limonki. Był to ulubiony napój kapitana Drake’a.
El Draque zawitał na Kubę wraz z żeglarzami i niewolnikami, którzy pracowali na statkach lub byli na nich transportowani.
Kiedy w połowie XIX wieku rodzina Bacardi wydestylowała czysty rum drink nazwano Mojito. Dzięki niezwykłemu smakowi i orzeźwiającemu charakterowi drink szybko zyskał wielką popularność.

mojito

Pełnoprawna receptura na Mojito pojawiła się w druku po raz pierwszy w roku 1931 w „Podręczniku Barowym Sloppy Joe’s”.

Warto poruszyć w tym miejscu jeszcze jedną istotną kwestię, a mianowicie jak należy wymawiać jego nazwę. W języku hiszpańskim, który jest powszechny na Kubie „j” wymawiamy jako ‘ch’. Dlatego też będąc w klubie, pubie czy w jakimkolwiek innym miejscu gdzie można zamówić Mojito prosimy o [mochito], a nie o [modżajto], [moczito] lub [moczajto].

Przejdźmy zatem do przepisu na naszego drinka i dowiedzmy się jak poprawnie go przygotować.

Skład:

40 ml rum biały
½ limonki
8-10 liści mięty
3-4 łyżeczki brązowego cukru
Top Up woda gazowana

Mojito, modżajto, moczajto

Wykonanie

Do wysokiej szklanki typu highball wrzucamy liście mięty, następnie pokrojoną w cząstki połowę limonki i całość zasypujemy cukrem. Następnie za pomocą muddlera ugniatamy całość, tak aby owoce puściły sok, jednak należy uważać żeby liście mięty nie puściły goryczy. Następnie szklankę zasypujemy kruszonym lodem i wlewamy rum. Całość mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej. Na koniec uzupełniamy szklankę lodem i dolewamy wodą gazowaną.
Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością dodawanej wody. Szklanka powinna być maksymalnie uzupełniona kruszonym lodem, a woda ma stanowić jedynie uzupełnienie całości.
Drinka podajemy z dwiema rurkami i ozdabiamy gałązką mięty.

Bon Appetit!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • kiedy wlewamy rum do mojito