Wakacje już za nami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby choć na chwilę wrócić do tych upalnych popołudni i długich gorących wieczorów. Chociaż pogoda nas nie rozpieszcza, możemy w domowym zaciszu stworzyć atmosferę rodem z hawajskich plaż. Wszystko to za pomocą wyśmienitego drinka Mai Tai.

Mai tai drink 1

Jest to drink z rodziny Tiki, czyli drinków charakterystycznych dla Polinezji oraz Hawajów. Głównym składnikiem tych drinków jest rum we wszelkich istniejących odmianach- od białego, poprzez rumy doprawiane korzennymi mieszankami przypraw, do szlachetnych rumów poddawanych procesowi leżakowania w beczkach, który trwa często kilka, a nawet kilkanaście lat.

Jednym z najpopularniejszych drinków Tiki jest Mai Tai. Łączy on w sobie dwa rodzaje rumu- jasny i ciemny, likier pomarańczowy, syrop z migdałów oraz sok z limonki. My dodamy do naszego drinka dodatkowo nieco grenadyny i soku ananasowego, co jeszcze bardziej urozmaici przygotowywany przez nas cocktail.

 

Mai tai drink

 

Skład:

30 ml jasny rum (np. Seniorita)
20 ml ciemny rum (np. Gran Imperio)
20 ml likieru pomarańczowego (np. Triple Sec Toorank)
15 ml soku z limonki
10 ml syropu migdałowego
10 ml grenadyny
15 ml soku ananasowego

 

Wykonanie:

Do shakera wlewamy jasny i ciemny rum, następnie likier pomarańczowy. Wyciskamy sok z połowy limonki i dodajemy. Możemy wrzucić do shakera również wyciśniętą limonkę, aby do drinka przeszły olejki eteryczne z jej skórki. Następnie dodajemy sok ananasowy i syropy: migdałowy i z owoców granatu- grenadynę.
Shaker uzupełniamy lodem i energicznie wytrząsamy.
Przelewamy do szklanki tylu old- fashioned lub typu fancy o podobnej pojemności wypełnionej kruszonym lodem.

Całość ozdabiamy liśćmi mięty, wisienką cocktailową, oraz fragmentem limonki lub pomarańczy.

Podajemy z dwiema krótkimi słomkami.

 

Warto wykonać ten drink samodzielnie i cieszyć się jego niezwykłym smakiem i aromatem.

Bon Appetit!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • drink z dżinem
  • drinki z rumu tiki