Agwa Mojito to ciekawa wariacja na temat bardzo dobrze znanego w naszym kraju kubańskiego Mojito. W tym przypadku zamiast rumu do wykonania tego drinka użyjemy likieru Agwa de Bolivia.

Wykonanie jest analogiczne jak wykonanie klasycznego Mojito, z tym że należy pamiętać, aby zawsze rozgniatać limonkę razem z Agwą – pozwoli to w pełni wyzwolić odświeżające właściwości likieru.

agwa mojito

Efekt orzeźwienia dodatkowo potęgują walory kolorystyczne, którymi raczy nas Agwa Mojito. Delikatna zieleń likieru w połączeniu z zielenią mięty i limonki zapowiada  odświeżającą bombę.

Takie mojito to idealna propozycja na upalne letnie popołudnia lub imprezy ze znajomymi.

 

Skład:

30 ml  Agwa de Bolivia

10 ml syrop cukrowy

½ limonki

15-20 liści mięty

Top up woda gazowana

Kruszony lód

 

Wykonanie:

Do wysokiej szklanki wkładamy miętę, limonkę pokrojoną na części, zalewamy syropem cukrowym i dodajemy Agwa de Bolivia. Całość ugniatamy za pomocą muddlera, aby limonka puściła sok, a liście mięty uwolniły olejki eteryczne.

Następnie dodajemy kruszony lód do około ¾ wysokości szklanki i za pomocą łyżeczki energicznie mieszamy. Całość dopełniamy wodą gazowaną i uzupełniamy lodem.

Agwa Mojito podajemy z dwiema grubymi rurkami i przyozdabiamy gałązką świeżej mięty.

agwa mojito

Bon Apetit!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • agwa mojito
  • mojito z agwa
  • mojito z piwem
  • woda gazowana top up