Sour to rodzina drinków, które łączą w sobie alkohol, sok z cytryny i syrop cukrowy. Jeśli w drinku jako bazę wykorzystujemy alkohole starzone, dodawane jest do niego jeszcze białko jaja kurzego.
Agwa sour podajemy na lodzie w szklankach typu old fashioned. Jeśli część Twoich gości lubi mocne drinki o wyrazistym smaku, mogą wypić go od razu, a jeśli znajdą się zwolennicy delikatniejszych smaków, topniejący lód złagodzi smak i moc drinka.
Jest to jeden z najprostszych i najszybszych drinków. Potrzeba do jego przygotowania jedynie kilku podstawowych składników:
Skład:
40 ml Agwa de Bolivia
20 ml sok z cytryny
10 ml syrop cukrowy
Wykonanie:
Do shakera napełnionego lodem wlewamy syrop cukrowy, sok z cytryny i likier Agwa de Bolivia. Szybko i energicznie wytrząsamy i przelewamy do szklanki old fashioned z lodem. Całość ozdobić możemy twistem ze skórki cytryny lub limonki, dobrze w tej roli odnajdą się również gałązki świeżej melisy.
Bon Appetit!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- jak sok do agwa
Dodaj komentarz