Dzisiaj przygotujemy drinka z naprawdę wspaniałą historią i powiemy kilka słów, o tym jak prosty kelner stworzył drinka legendę, a jego nazwisko stało się ikoną smaku.

Mowa o drinku John Collins. Cała sprawa miała miejsce w londyńskim Limmer’s Old House pod koniec XIX w. Była to niewielka gospoda, która zdobyła wielką sławę dzięki napojowi przygotowywanemu przez kelnera o nazwisku Collins, John Collins. Mieszał on gin z cukrem, sokiem z cytryny i wodą sodową, a całość podawał w wysokiej, smukłej szklance.

DSCF4821

Jego napój zyskał tak wielką popularność, że zaczął być podawany nie tylko w Limmer’s Old House, ale także w innych renomowanych miejscach. Drinka nazwano od imienia i nazwiska jego twórcy. Co więcej, pan Collins stał się ‘ojcem’ całej rodziny drinków, w których łączy się alkohol, syrop cukrowy, sok z cytryny i wodę gazowaną, a nazywa się je Collinsami. To dopiero klasa.

Przejdźmy jednak do samego przepisu.

Skład:

90 ml Gin Lubuski
60 ml sok z cytryny
30 ml syrop cukrowy
120 ml woda gazowana
1 dash Angostura
Plasterek cytryny
Lód

Wykonanie:

Do wysokiej szklanki wlewamy gin, sok z cytryny, syrop cukrowy i angosturę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżeczki barmańskiej. Dodajemy kilka kostek lodu i ponownie mieszamy łyżeczką barmańską. Całość dopełniamy wodą gazowaną i dekorujemy plasterkiem cytryny.

John Collins

Podajemy na serwetce razem z rurką. Możemy też dodać mieszadełko.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • słabe drinki
  • slabe drinki